Design and Detail

It’s a privilege to work with clients to realise the dreams they have for their homes. This project was extra special as it was architect-designed by the homeowners themselves. The finish is superb and beautifully landscaped to truly show off the craftsmanship involved. The owner/architect had a complete vision of the finish and all the details were well thought out making for a smooth working relationship. This semi-d has fully realised it’s potential with a ground floor wrap-around extension comprising open plan kitchen/dining/living plus utility, hall and office space in the hard working back ground. The front sitting room is now all grown up and a warm, peaceful place to relax. While once again we were met with wet, soft ground and a steep drop to the rear, we were able to work with the solution of a reinforced raft foundation and the balau deck and landscaping are inspired. Glazing is an important feature in most modern projects but here it is impressive. Our clients engaged Rationel to include an alu-clad 2 panel slider and picture window. Custom rooflight is by Cubo highlighting the new kitchen by Kitchen World and Consetina stone worktop. A special touch was using birch ply for the hall walls but with the purpose of displaying the homeowner’s hand-made collection of bespoke instruments. Some further design elements to mention include: cedar cladding; window seat and railing to tie-in cladding & decking; recessed, plaster-in down lights; exposed, painted steel beam; under-floor heating to the extension; engineered oak flooring throughout; sunken, open-plan living; an inset, corner, bio-fuel stove.

A Tree House

This 3 bed semi needed some investment and has certainly been transformed. Sycamore were contracted to extend the rear, add a utility and upgrade the kitchen. At that time, little did we know our clients would also ask us to add a downstairs shower room, a front porch and convert the attic while we’re at it!! But the best decision was to deck their steep garden from the extension into the beautiful trees behind. It really feels like a tree house now.

Extend Your Living Space

We were delighted to help our client transform her first home. Such a difference even a small extension can make to the way you use a space. Add great landscaping and look at it now! The best feature is the seamless floor transition, inside to out.
Most importantly the extension for improved living and dining space looks terrific and works hard. Complete with aluminium 4-part powder-coated grey centre sliders. For space saving we’ve included our signature pocket door at the hall and for light the 2 large low pitch Velux are impressive. While upstairs we did a shower room renovation and built-in bedroom storage solutions.

Energy Efficient Home Renovation

An architect designed full house renovation with kitchen and porch extension. Our client bought a doer upper in a terrific Dublin location and had plans to bring it up to date. It was our pleasure to deliver quality craftsmanship on an exceptional design, making full use of available space and ensuring light and warmth were brought within…

Complete with Composite Decking

A deck or balcony is a wonderful way to connect your home to your garden. What better way to complete your new extension or renovation work. A well-designed outdoor area, is really like an extension of your living and dining zones, providing extra space to either entertain or relax, alfresco!
After renovations, whether you’re looking to upgrade your existing deck or add a new one from scratch, we can help you.┬áIn this instance our clients chose raised Fired Earth Montana composite decking, composite newels, handrails and spindles completed with widening Indian Sandstone steps to connect their beautifully leafy garden.

Talk About Transformation

Talk about a blank canvas! Our clients have cleverly given life to this 2 bed bungalow. Clear on their vision they have applied a few simple but effective improvements and modernised this home to enjoy for years to come.
To start, we opened up living space by taking out the wall between the kitchen and front room, allowing a generous room with defined areas for living, dining and cooking. The updated kitchen (by Kitchen World) has everything you’d need and an inviting aspect to the completely landscaped courtyard.
The heating has been upgraded throughout with a new boiler and new radiators. The original back boiler was removed from the chimney breast and a new fireplace (by The Living Room) installed for maximum cosiness.
Of course the bathroom needed complete remodelling and now boasts a rain head shower and touch operation vanity mirror.
Munster Joinery supplied the replacement doors and windows with energy efficient glazing bringing in much-needed light to show off the revived space.
This home has been given a new lease on life and a Mediterranean style courtyard to boot!